"Zmień się na wiosnę"

W roku szkolnym 2013/2014 klasa IIa i IIb  przystąpiły do IV edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Od listopada do marca uczniowie  zorganizowali szereg wydarzeń związanych tematycznie z tym projektem. Z okazji zabawy andrzejkowej przygotowano bar „Samo zdrowie” ze zdrową żywnością  oferujący m.in. przepyszne kolorowe kanapki, muffinki, ciastko marchewkowe z wróżbą czy owocowe szaszłyki wykonane przez uczniów i ich rodziców. Dochód z tej akcji został przekazany na pomoc dla dzieci z Filipin. Dodatkową atrakcją było poznanie przepisów na te pyszności, które znalazły się w „Szkolnej książce kucharskiej”. W tygodniu poprzedzającym obchody „Dnia Wiosny” odbył się cykl spotkań z przedszkolakami oraz uczniami kl. III i VI szkoły podstawowej pod hasłem „Zmień się na Wiosnę”.

Uczniowie klasy VI  na podstawie wypełnionych ankiet wypisali 10 zasad zdrowego stylu życia, ułożyli piramidę żywienia oraz dowiedzieli się, jak nie marnować jedzenia (poznali zasady przechowywania żywności, jej przetwarzania, dzielenie się zasobami żywnościowymi). W kl. III podkreślono wartość spożywania 5 posiłków dziennie. W spotkaniu wzięła udział szkolna intendentka, która przybliżyła zasady układania jadłospisu. Na tej podstawie  uczniowie przygotowali w formie plakatu jadłospis dzienny. Dzieci z przedszkola poprzez udział w zabawie dowiedziały się o wartościach odżywczych owoców i warzyw. Nauczyły się je rozpoznawać, mogły ich skosztować i przygotowały rysunki. Świętując „Dzień Wiosny”, uczniowie przedstawili „Sąd nad żywieniem”. Postawiono  przed obliczem wymiaru sprawiedliwości szkodliwe napoje i przekąski,  tj. colę, pizzę, chipsy. Kolejnym etapem było przygotowanie gazetki na korytarzu szkolnym, w której znalazły się sposoby na  wiosenne porządki żywieniowe oraz wskazówki dotyczące ograniczenia marnowania żywności.